Miksi Airsoftia eikä vain lumisotaa?

16.03.2019

"Tarkoituksena on osua vastapelaajaan projektiilia käyttäen; toiseen kajoaminen fyysisesti on kielletty. Voittajan määrittää usein pelurien fyysiset kyvyt tai taktinen silmä." Mitä peliä tässä kuvaillaan? Voiko definitiota käyttää molempiin, sekä lumisotaan että softaukseen? 

Airsoft on pohjimmiltaan lumisotaa, mutta laajemmilla säännöillä ja paremmilla suojavarusteilla. Oman ja uniikin osansa airsoftiin tuovat pelaamiseen käytetyt replikat sekä muut varusteet: toiminta näyttää kuin kohtaukselta jostakin Hollywoodin actionpläjäyksestä. Miksi? Airsoft lajina perustuu taistelutilanteiden simuloimiseen ja niihin eläytymiseen. Kaikki kunnon actionpätkän jännitys ja adrenaliini turvallisesti nautittavana pakettina tarjoiltuna. Osa tästä immersiosta saavutetaan mahdollisimman tarkasti todellisuutta kuvaamaan pyrkivällä visuaalisuudella. Replikat näyttävät erehdyttävästi esikuviltaan, kuten myös muu taisteluvarustus, joka usein on ihan oikeaa armeijaylijäämää. Toiseksi, vaikka kaikkia pelaajia ei tämä immersio kiinnostaisikaan, maastoutuu metsään paremmin maastoasussa kuin Adidaksen verkkapuvussa, jolloin näiden varusteiden käytöllä on myös pelillinen funktio. 

Lajissa pyritään luomaan illuusio taistelutilanteesta, jossa mitataan vastustajan ja oman itsensä rajoja ketään satuttamatta. Videopeleistä saa hyvän allegorian: pohjimmiltaan peli on yksinkertaista - kuten lumisota - mutta graafinen tyyli ja säännöt tuovat peliin syvyyttä ja kontekstin. Airsoftissa ei siis ole kyse sodan ihannoinnista, eikä sillä ole ulkoasun lisäksi sodan kanssa mitään tekemistä; airsoft on tiimipeliä, jossa yhteishenki, toisen ihmisen huomioiminen ja rehellisyys ovat koko toiminnan sydän. 

Airsoftia, koska se on enemmän. 


*Juttu kirjoitettiin vastauksena Karkkilan Puskaradiossa heränneeseen keskusteluun.

Kirjoittaja(t):

Olli M Heiniö

PR-vastaava

Softaaja ever since 2002. Skeneä on nähty kaikkialla välillä Skotlannin nummet ja Espanjan ylängöt. Vastuullani on yhdistyksen viestintä ja PR - ota rohkeasti yhteyttä

© 2019 Speshul Ops ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!